Εάν κάποιος έλεγε πριν από 9 χρόνια στον Μίλτο Τεντόγλου ότι σήμερα θα ήταν στην κορυφή του κόσμου στο αγώνισμα του άλματος εις μήκους, μάλλον θα τον πέρναγε για τρελό. Άλλωστε είναι και τέτοιος ο χαρακτήρας του 24χρονου πρωταθλητή από τα Γρεβενά, που δεν μπαίνει εύκολα σε διαδικασία να ονειρευτεί το μέλλον του, κοιτάει να ζει το τώρα, να το ευχαριστιέται όσο μπορεί και να εξελίσσεται. Χωρίς μεγάλα λόγια, αποφεύγει άλλωστε τις κλισέ εκφράσεις και τα στερεότυπα, ο Τεντόγλου όχι μόνο έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα να κάνει ανεπανάληπτες επιτυχίες για Έλληνα αθλητή στίβου, αλλά το πιο σημαντικό ίσως, να μπει στις καρδιές μας, να είναι αγαπημένος όλων. Έχει καταφέρει να συμπάσχουμε μαζί του όταν δεν κάνει ένα καλό άλμα, να χαιρόμαστε όταν παίρνει ένα μετάλλιο, να κλαίμε από τα γέλια όταν απευθύνεται δια τηλεοράσεως στην κοπέλα του. Ο Μίλτος είναι αυθεντικός, είναι αυτό που φαίνεται, χωρίς να υποκρίνεται, δίχως καν να φιλτράρει την σκέψη του. Και γι αυτό άλλωστε δεν υπάρχει κάποιος που να μην τον λατρεύει. Ακόμη και αν δεν θέλει στραμμένα πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, δεν δίνει συνεντεύξεις συχνά και δεν του αρέσουν οι υποδοχές, η αγάπη του κόσμου εκφράζεται με κάθε μέσα και σε κάθε ευκαιρία γίνεται «πάρτι» στα social media.
Τα ατελείωτα χόμπι του που τον οδήγησαν στο άλμα εις μήκος
Ποιος θα περίμενε ότι το χόμπι του, το παρκούρ, θα του άνοιγε διάπλατα τον δρόμο των διακρίσεων σε Παγκόσμιο επίπεδο; Σίγουρα ένας εξ αυτών ήταν ο προπονητής Βαγγέλης Παπανίκος, ο οποίος τον είδε εντελώς τυχαία, σε ηλικία 15 ετών, να πηδάει από τοίχο σε τοίχο και να κάνει ανάποδες τούμπες για να περάσει σκαλοπάτια και δεν μπορούσε να αφήσει αυτό το φυσικό ταλέντο να πάει χαμένο. Ένα παιδί που δοκίμασε τα πάντα για να καταλήξει στο τι θέλει να κάνει στη ζωή του. Ξεκίνησε να μπει στη διαδικασία της μαγειρικής, επηρεαζόμενος από τον πατέρα του, Γιώργο, ο οποίος είναι ΣΕΦ και είχε εστιατόριο στη Γερμανία, αλλά και από την γιαγιά του που είχε μαγαζί με μπουγάτσες στη Βέροια. Όμως γρήγορα κατάλαβε ότι δεν είναι ο τομέας του αυτός. Άλλωστε το μόνο που ξεχώριζε από φαγητά ήταν τα πατατάκια και τα φουντούκια, τα οποία έτρωγε συνεχώς από μικρός. Στράφηκε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αφού του άρεσαν και τα βιντεοπαιχνίδια. Εκεί «συνάντησε» την Ιαπωνική τέχνη των κόμιξ, τα οποία έβαλε στην ζωή του, μαθαίνοντας μάλιστα και την γλώσσα. Αυτό τον οδήγησε στο σκίτσο, αφού ήθελε να αποτυπώνει τους ήρωες σε χαρτί, με δική του μορφή. Πήγε σε μουσικό σχολείο αφού του άρεσε το μπουζούκι, αλλά ούτε εκεί ήταν συμβατικός αφού τα κομμάτια που έπαιζε ήταν ροκ! Όλα αποδείχθηκαν χόμπι, όταν και αυτό του παρκούρ, με τους φίλους του να σπάνε χέρια και πόδια, ο ίδιος όμως να μένει αλώβητος. Ήταν τελικά και αυτό που τον έφερε στο προσκήνιο.
Η γρήγορη άνοδος και η παραμονή στην ελίτ
Ο Τεντόγλου συστήθηκε στο ευρύ κοινό πριν από τέσσερα χρόνια, όταν στο Βερολίνο το 2018, στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος με 8,25 μέτρα. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, αλλά και η πρωτιά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ20 το 2017. Και βέβαια μπήκε για τα καλά στο πάνθεον των κορυφαίων όλων των εποχών με το χρυσό μετάλλιο που πήρε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το περασμένο καλοκαίρι, ενώ με το ασημένιο που πήρε στο Παγκόσμιο του Όρεγκον, συμπλήρωσε μία πεντάδα επιτυχιών σε κορυφαίο επίπεδο. Έχει γίνει πλέον από τους λίγους που έχει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοικτού και κλειστού στίβου, Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοικτού και κλειστού στίβου. Ο Μίλτος ήθελε το χρυσό στο Όρεγκον, για να έχει την απόλυτη συλλογή, όμως δεν το κατάφερε και αυτό τον πείσμωσε ακόμη παραπάνω. Για ώρες μετά το τέλος του αγώνα ήταν αμίλητος, σκεπτικός, χωρίς να θέλει να εκφραστεί ιδιαίτερα. Η ατάκα «είμαι σε περίεργη φάση» τα λέει όλα για τον ψυχισμό του. Όμως δεν το βάζει κάτω. Άλλωστε μόνο και μόνο που το συζητά γιατί αντί για χρυσό πήρε το ασημένιο, αυτό τα λέει όλα για τις βλέψεις του. Με απώτερο σκοπό σε δύο χρόνια, στο Παρίσι, να κάνει το back2back, δηλαδή να καταφέρει να πάρει δεύτερο συνεχόμενο χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Όλα αυτά τα έχει καταφέρει με τρομερή δουλειά, δεκάδες ώρες σκληρής προπόνησης την εβδομάδα και με έναν προπονητή-κέρβερο, τον Γκεόργκι Πομάσκι, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα μυστικά του αθλήματος και έχει οδηγήσει στην κορυφή μεγάλους αθλητές του σκάμματος, σε μήκος και τριπλούν.
Οι ατάκες του «χαλαρού» Μίλτου που κάνουν «γκελ» στα social media
Έχει τρελάνει κόσμο με τις ατάκες του. Δεν το κάνει επί τούτου, απλά έτσι του βγαίνει. Είπαμε, ο Μίλτος είναι αυθόρμητος και λέει ότι σκέφτεται. Ποιος θα ξεχάσει την χαλαρότητά του μετά από το χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο, όταν με το γυαλί ηλίου και μια ροζ μάσκα περασμένη στο χέρι του, αναρωτήθηκε τι έκανε: «Τι έκανα; Πω πω, καραγκιόζης μεγάλος… Η πρώτη θέση ήταν πολύ τυχερή. Κατά λάθος έγινε, κ@λόφαρδος ήμουν (σ.σ. γέλια). Με 8.15 δεν ήθελα να κερδίσω, για τον Θεό. Καλύτερα να έχανα. Δεν ήθελα μετάλλιο με αυτή την επίδοση, ντροπή». Και αυτή η δήλωση δεν είχε ίχνος ειρωνείας, το πίστευε. Γιατί έτσι είναι ο χαρακτήρας του. Βλέπει την πραγματικότητα έτσι όπως την ζει αυτός. Χωρίς να στέκεται πάνω στην περίσταση.
Βέβαια η ατάκα που δεν ξέρουμε αν συνοδεύτηκε από «παντόφλα», ήταν αυτή που έριξε μιλώντας στη Δημόσια τηλεόραση, μετά από το χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, ευχαριστώντας την κοπέλα του με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Είχε πει χαρακτηριστικά: «Ευχαριστώ την κοπέλα μου που μου σπάει τα νεύρα και πηγαίνω τσιτωμένος στους αγώνες».
Τα anime και τα manga είναι τα αγαπημένα του καρτούν κόμιξ της Ιαπωνίας και αρκετές φορές έχει πανηγυρίσει χαρακτηριστικά με ένα στυλ που παραπέμπει στον αγαπημένο του παιδικό υπέρ ήρωα Luffy, με τον οποίο είχε ταυτιστεί.
Όλα αυτά δίνουν τροφή στα social media, με τον κόσμο να τον αποθεώνει για τις τρομερές ατάκες αλλά και για τα επιτεύγματά του.